HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.05.12. 23:47 buksza.blog.hu

Gyógyszerek és megtakarítás

Megbetegedtek a gyerekek. Gyógyszert kellett vennem. Így néz ki a gyógyszertári számlám:

Nasivin orrcsepp1.450.-
Sumamed antibiotikum2.850.-
D-vitamin210.-
Tápszer a kisebbiknek5.500.-
Rectodelt kúp1.940.-

 

Mindösszesen: 11.950 forint. Na nem, nem arról fogok írni, hogy milyen drága is a gyógyszer. Ahhoz már hozzászoktam az elmúlt 2,5 év során, amióta gyermekeink vannak.

Hanem inkább arról, hogy milyen módon fizetek a gyógyszerért. Egészségpénztári kártyát használunk erre a célra. Véleményem szerint ez egy könnyen érthető, jól kihasználható és egyszerű megtakarítási forma.

Mi is az az egészségpénztár? Az állami egészségügy mellett működő intézményi kör, mely az öngondoskodás elvén működik, a tagok saját számlájukra gyűjtik megtakarításaikat.

Kétféleképpen lehet "használni" az egészségbiztosítási pénztárakat:

  1. A munkaadó fizet a munkavállaló egyéni számlájára. A céges befizetés után nem jár adókedvezmény, hiszen ez már így is egy adómentes juttatás volt 2010. január 1-ig, azóta a munkáltatónak már 25%-os közterhet kell fizetnie a befizetések után, de még így is jobban megéri, mint SZJA-t és egyéb járulékot fizetni a bér után.
     
  2. Érdemes a pénztárszámlára egyénileg befizetni, hiszen az egészségpénztárba egyéni befizetés jogcímen beérkező tagdíjak 30%-a után (évente maximum 100.000 forint, akik 2020. január 1-je előtt töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok esetében 130.000 Ft.) adókedvezmény érvényesíthető. Az adókedvezményt az APEH közvetlenül utalja át a befizetőnek az adóbevallás után.

    Mivel mi használunk ilyen kártyát, ezért a fenti számlának tulajdonképpen csak a 75-80%-át fizettem ki (ha a pénztári tagsággal járó költségeket is beleveszem).  Mi már használtuk  szemüveg, cipő és pelenka vásárláskor is.

Akkor röviden összefoglalva - az egyéni befizetés előnyei:

  • 30%-os adókedvezmény (pl.: 120.000 forintos éves befizetéskor 36.000 forint visszaigényelhető az adóból, de maximum 100.000 forintot lehet visszigényelni)
  • viszonylag könnyen átlátható megtakarítási forma
  • kártyával lehet fizetni és több helyen további kedvezményeket is adnak
  • a család összes tagjára érvényes, csak be kell jelenteni őket, így elszámolhatóak az ő költségeik is
  • sok mindenre fel lehet használni, például: üdülésre, fogorvosra, dioptriás szemüvegre, babaápolási termékekre (pelenka)
  • az befizetett, de el nem költött tagdíj kamatozik

Amire érdemes figyelni:

  • jövedelem (idén én most úgy jártam, hogy nem volt elég a jövedelmem arra, hogy összes jóváírást érvényesítsem - gondolhattam volna, hogy a GYED-es "fizetés" nem elég hozzá). Ez még egy ideig így is marad. Megoldás:az én tagságomat megszüntetjük 4.000 forintért, (plusz 2.000 az új társkártya) és a jövőben a férjem lesz tag.
  • az pénztárnak is vannak költségei, amit természetesen a befizetésből von le - belépéskor érdemes megnézni, hogy a tagdíjakból mennyi jut a fedezeti (ez, amit én használhatok fel szabadon), mennyi a működési és mennyi a likviditási tartalékra (%-ban). Valamint, hogy milyen egyéb költségek vannak. Pl.: társkártya 2.000 forint, kilépési díj 4.000 forint.
  • vannak olyan szolgáltatások, amelyek adókötelesek. Ennek nézzünk utána. A gyógyszerekkel most már könnyű a helyzet, mert a gyógyszertárakban lévő programban automatikusan megjelenik, hogy egy adott patikai terméket el lehet e számolni, vagy sem. Egy kis szösszenet: gyereknek veszünk cinket, magisztrális készítmény, amit a patikai a saját üvegben ad. Az üveg és a benne lévő szirup elszámolható, de a kupak nem.

Mindenféleképpen javasolom az egészségpénztárt, mint megtakarítási formát. Azonban belépés előtt érdemes tájékozódni a költségekről, vagy például a pénztár vagyonáról. 

Ehhez mindig jó kiindulás a PSZÁF honlapja: http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/penztarak/egeszseges_penztarak/altalanos_tudnivalok.html

 


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr491998780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása