HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.06.21. 21:58 buksza.blog.hu

Szegénységi küszöb

Begépelek egy cikket, ami az e heti hvg-ben jelent meg.

Havonta 217 570 forintra volt szüksége tavaly egy tipikus (két felnőttből és két gyerekből álló) magyar családnak az alapvető igények szerény mértékú kielégítéséhez, vagyis az életvitelhez a létminimum szintjén a KSH szerint.

Az ilyen háztartások nagyjából 70 000 forintot költhettek élelmiszerre egy hónapban (egy-egy felnőttre vetítve 3,5 kg húsra, 13 darab tojásra,, 8 liter tejre, 9 kg kenyérre és tésztára, 12 kg zöldségre, 4 kg krumplira, 6,5 kg gyümölcsre és durván 1-1 kg cukorra, illetve zsírra volt elegendő, miközben kávéra, teára és üdítőre együttesen 626 forint jutott). A kiadások nagyobbik hányadát felemésztő rezsi és egyéb költségek a többtagú családban egy személyre számítva köztudottan alacsonyabbak, mint az egyfős háztartásokban. Az utóbbi kategóriában a létminimum összege emiatt havi 75 000 forint volt, miközben a négyfős családok esetében 57 392 forint.

A létminimumon a KSH szerint nagyjából másfél millióan élnek (a magyar lakosság 15%-a), miközben a lakosság 30%-nak ennél alacsonyabb életnívóval kell beérnie (az már a teljes lakosság 45%-a).

A szegénységküszöb-érték, amely alacsonabb a létminimum értéknél, összege az egyedülálló személyek esetében 55 281 forint volt 2009-ben. A négytagú átlagcsaládoknál ez utóbbi érték 140 000 forint körül alakul. A magyarországi háztartások 12%-nak a jövedelme ezt a szintet sem éri el.

No comment.

Szólj hozzá!

Címkék: szegénység forint létminimum


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr202099442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása