HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.06.29. 13:43 buksza.blog.hu

Hitel vs. előtakarékosság (lakásvásárlás)

 
Beszélgettem valakivel, aki elmondta, hogy a bank csak 30 évre adott neki hitelt (még jó, hogy adott…). 11 millió forint jelzáloghitelt vett fel egy 70 négyzetméteres, külvárosi, társasházi lakásra. A hitel pontos feltételeit nem tudom, de azt igen, hogy a havi törlesztő részlet jelenleg: 87.000 forint, ami évi 1.044.000 forint.
 
Gyorsan osztottam, szoroztam (még bonyolult pénzügy képleteket sem kellett alkalmazni - persze, ha pontos akarok lenni, akkor kéne - változó kamat, árfolyam, infláció stb.). Na mindegy...Szóval tételezzük fel, hogy a bank már nem fog változtatni a kamaton, akkor 87.000 x 12 x 30, az annyi mint, 31.320.000 forint; ennyit fog visszafizetni a banknak ez a család a 11 millió felvett hitelért 30 év alatt.
 
Tudom az érveket amellett, hogy Magyarországon mennyire fontos a magántulajdonú lakás; hogy mennyire nincs nálunk kialakult kultúrája a lakásbérletnek és természetesen azt is megértem, hogy az ember minél hamarabb szeretne saját lakást. Amint látjuk a példámban szereplő család félre tud tenni ezek szerint, mondjuk 90.000 – 100.000 forintot havonta (mert persze a mostani valutahitelek törlesztő részlete változik), akkor számoljuk ki, hogy mennyi idő múlva tudták volna összegyűjteni ezt a pénzt, ha előtakarékoskodnak.
 
A táblázat szerint 6,5 év múlva meg lett volna a pénzük. Természetesen a számolás kicsit leegyszerűsített, mert nem veszi figyelembe az inflációt, amely 2010. májusban 5,1% volt, és az alacsonyon betéti kamatokat (bár szerintem a 6% az reális), valamint a táblázat nem mutatja az ingatlanpiac állapotát (a mostani helyzetben biztos vagyok abban, hogy aki 6,5 évvel ezelőtt elkezdett 11 millió forintot lakásra gyűjteni, a mostani lakáspiacon az annyit is ér, hiszen készpénzért ma jó üzletet lehet kötni).

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: hitel ingatlanpiac jelzáloghitel lakásvásárlás előtakarékosság


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr252118486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neurotikus lakásnemvevők enciklopédiája: A paranoid nemvevő 2010.09.06. 10:19:46

A paranoid nyilvánvalóan a sötét oldalon áll. Gennyes és kész! És igen, van legalább egy bibircsók az állán, szőrszál-szökőkúttal a közepén.A kőkorszaki paranoid szívesebben meózza a lakást telefonon, a virtuális nem az ő homokozója. Vérbeli digitális ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása