HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.07.11. 15:54 buksza.blog.hu

Magán-nyugdíjpénztárak helye a magyar nyugdíjrendszerben

Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy írok arról, hogy a magán-nyugdíjpénztár milyen szerepet tölt be a magyar nyugdíjrendszerben.

Magyarországon jelenleg ún. három pilléres nyugdíjrendszer működik.

Első pillér: A társadalombiztosítás által folyósított nyugdíj, amelynek a forrása a mindenkor munkavállalók és munkáltatók által, kötelezően befizetett járulék.

Második pillér: a kötelező magán-nyugdíjpénztárak által fizetett nyugdíjak, amelynek forrása a munkabérek arányában kiszabott, kötelező magánnyugdíjpénztári befizetések.

Harmadik pillér: önkéntes nyugdíjpénztárak és biztosítók által kifizetett járadékok. Forrása a biztosított vagy munkáltatója által (cafetéria elem - A munkáltatók tagdíj hozzájárulásként havonta legfeljebb a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 50%-ának megfelelő összeget fizethetik kedvezményes (25%-os) SZJA teher mellett. ) önkéntesen fizetett nyugdíjpénztári tagdíjak vagy biztosítási díjak.

Akkor lássuk: amint a fentiekből következik, a magánnyugdíjpéntárakba való befizetést is törvény írja elő, vagyis KÖTELEZŐ, a társadalombiztosítás (állam) által fizetett nyugdíj kiegészítésére szolgál. A különbség az TB és a magánnyugdíjpénztári nyugdíjak között, hogy míg az TB (I. pillér) a felosztó-kirovó rendszeren alapul, azaz: 

- folyó kiadásokat a folyó bevételből fedezi: a most dolgozók járulékaiból fizetik a mostani nyugdíjakat

- személyek közötti újraelosztás végez: nem kell kezelni a befizetett pénzt, mert az egyből kifizetésre kerül, kiegészítve más célra befizetett adóforintokkal,

addig a magánnyugdíjpénztári nyugdíjak (II. pillér) részben tőkefedezeti alapon működnek:

- alapvetően felosztó-kirovó elven működik, de a bevételek egy részéből tartalékot képez, amelyet befektetnek és kezelnek,

- a várható nyugdíj összegét a befizetett járulékok összege, a pénztár költségei és a realizált hozamok együttesen határozzák meg.

Amennyiben a törvény által előírtnál többet szeretnék befizetni a magán-nyugdíjpénztárba arra úgy van lehetőség, hogy azt az önkéntes nyugdíjpénztárba fagy a Nyugdíjelőtakarékossági számlára fizetjük. Ez a nyugdíjrendszer III. pillére. (ÖNKÉNTES)  Teljesen tőkefedezeti alapon működik, ez az igazi öngondoskodás. Ebben az esetben a pénztárnál vagy a banknál saját névre szóló számlára fizetjük a pénzt, amit a pénztár vagy bank befektet és remélhetőleg kamatoztat, és csak  használhatjuk fel.

Ami még fontos, hogy egy időben csak egy magán-nyugdíjpénztárnak lehetünk a tagjai.

A következő bejegyzésben arról írok, hogy mit is tehetünk azért, hogy magasabb legyen a magán-nyugdíjpénztártól kapott nyugdíjunk összege!?

 

Szólj hozzá!

Címkék: befizetés nyugdíjrendszer magán nyugdíjpénztár pillérek


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr72144655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása