HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.09.08. 20:33 buksza.blog.hu

Magyar megtakarítási szokások II. - Vésztartalék

Most már több személyes pénzügyekkel kapcsolatos anyagot hallottam és a legtöbb már a legelején ír arról, hogy az embereknek kb. 3-6 havi költségnek megfelelő összegű megtakarítással kellene rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy ha most egy adott család nettó 250.000 forintból él egy hónapban, akkor 750.000 és 1.500.000 forint megtakarított pénze kell, hogy legyen félretéve az "esős napokra".

Ez nem a következő évi családi nyaralásra félretett pénz, hanem szigorúan abban az esetben használható fel, ha mondjuk munka elvesztése, baleset, haláleset, vagy bármilyen előre nem látható esemény miatt nincs a családnak bevétele.

Tudom, hogy ez talán egy irreális elvárás, de érdemes beszélni sok időssel, hogyan is tettek és tesznek félre még a mai napig is, pl. a 70.000 forintos havi nyugdíjukból. Kicsinként kell kezdeni. Aztán szép lassan összegyűlik egy bizonyos összeg, ami megnyugvást hoz a mindennapjainkba. Már nem fog problémát okozni, ha elromlott az autó, ha valaki megbetegszik stb. Nemcsak biztonságot, hanem békességet is fog hozni. Sokkal kevesebb veszekedés lesz a családban. Ezt garantálom.

Akkor nézzük a valóságot, a magyarországi megtakarításokról (az előző blog bejegyzésben már említett kutatás alapján):

A felnőtt magyarok 34 százaléka semeddig sem tudna megélni a jelenlegi megtakarításaiból, további 16 százalékuk pedig csak egyetlen hónapot tudna kihúzni.

Néhány hónapnyi a 27 százalékuknak, (szakemberek által ideálisnak tartott) félévnyi pedig 10 százaléknak. A maradék: 3 százalék több évig, 1 százalék élete végéig, 9 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Meg vagyok győződve arról, hogy a legtöbb ember vágyik az anyagi biztonságra. Hiszem, hogy ez bárki számára elérhető. Céltudatos és megtervezett pénzkezeléssel.

Ötleteket szívesen adok majd a későbbiekben.

Szólj hozzá!

Címkék: megtakarítás pénzkezelés vésztartalék


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr332281229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása