HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.11.03. 23:15 buksza.blog.hu

Állampapírok

Azon gondolkoztam, hogy a megtakarításunk azon részét, amelyet biztosan nem használunk a közeljövőben (1 éven belül) kölcsön adnám az államnak. Amúgy is izgatott az állampapír vásárlás témaköre. Felmentem a Magyar Államkincstár honlapjára (http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/153), az Államadósság kezelő Zrt. honlapjára (http://www.akk.hu/object.22395fab-38a0-4722-b48b-c8a8106fc19a.ivy), valamint beszéltem egy barátommal és az ügyfélközponttal.

Mire jutottam? (a döntési folyamat leírása)

Jelen élethelyzetünkben (fiatal házasok, gyermekkel) csakis rövidtávú, max. 1 éves megtakarítás jöhet szóba (kamatozó kincstárjegy), hiszen a pénzügyi életpálya modellben szerint is, ez az időszak a pénztartalék gyűjtés, hitelfizetés és a gyerekre való időszaka, a megtakarítás később jön.

Állampapírt

  1. elsődleges forgalmazónál (amely jelen esetben a folyószámlámat vezető bankom), valamint
  2. Magyar Államkincstár fiókhálózatában tudok vásárolni/jegyezni.

Mindkét helyen személyesen, értékpapír számlát kell nyitnom, amelynek a banknál van díja és biztos vagyok benne, hogy a tranzakcióknak is; míg az államkincstárinak nincs számlavezetési és tranzakciós díja. Szerintem érdemes lenneaz Államkincstárnál nyitni egyet, így legalább elkülönülten tudnánk kezelni az állampapírban tartott megtakarításainkat.

Kamatozó kincstárjegyet jegyezni a jegyzési ív teljes kitöltésével és aláírásával lehet. Arra kell figyelni, hogy a jegyzés az állampapír vásárlására tett feltétlen és visszavonhatatlan nyilatkozat.

Miután körbejártam a jegyzési, vásárlási témát. Rátértem a lényegre, mégpedig a államnak adott kölcsönért kapott kamatra. Végülis ez a legfontosabb tényező a döntésem szempontjából. A kamatozó kincstárjegy kamata 5%, levonva a ma érvényben lévő kamatadót 4%. Ez elég kevés, különösen, ha figyelembe veszem a szeptemberi inflációt, ami 3,8% volt (középtávú cél: 3%).

Nem sokkal több kamattal kecsegtet a bankom, de náluk van egy megtakarítási számlánk, amiről ha nem veszünk le pénzt, de havonta hozzáteszünk minimum 10%-ot, akkor évi 5,25%-os kamatot fizet (kamatadó levonás után 4,2%) és nem kell mozgatnom a pénzem.

Tudom, hogy az állampapír nagy előnye az, hogy egyrészt bármikor eladhatom, másrészt semmilyen kockázattal nem jár, hiszen az állam biztosan visszafizeti a pénzünket. Mindezek fejében, amint látjuk az állampapírok kamata viszonylag alacsony.

A döntésünk az lett, hogy nyitottunk még egy megtakarítás számlát és oda fogjuk betenni a pénzt. Arra kell csak figyelni, hogy minden hónapban utaljunk rá 10 ezer forintot.

Ezek alapján úgy néz ki, hogy a Magyar Állam papírjai nem lesznek része a megtakarítási portfóliónknak, egyenlőre.

Készítettem egy összefoglaló táblázatot a mai magyarországi kötvénytípusokról:

Kötvénytípusok

 

Állampapír  
  Államkötvény Kincstárjegy  Kincstári Takarékjegy
    Diszkont kincstárjegy Kamatozó kincstárjegy  
Kibocsátó Magyar Állam Magyar Állam Magyar Állam  
Forgalmazó Magyar Államkincstár fiókjai Magyar Államkincstár fiókjai Elsődleges forgalmazók pl.: bankok és a Magyar Államkincstár fiókjai Magyar Posta fiókjai
Futamidő 1 évnél hosszabb (jelenleg 3,5,10 és 15 év) 1 évnél rövidebb (jelenleg 3,6 és 12 hó) 1 év 1 vagy 2 év
Kamat-megállapítás Fix-és változó kamatozású Kamatot nem fizet, diszkontáron lehet megvenni és névértéken veszik vissza Fix kamat Fix, lépcsős
Kamatfizetés

évente két alkalommal (2002 óta csak évente egyszer)

  Lejáratkor Lejáratkor
Tőke törlesztés Lejáratkor, egy összegben   Lejáratkor Lejáratkor
Alapcímlet 10 ezer forint 10 ezer forint 10 ezer forint 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forint
Típusa Dematerializált Dematerializált Dematerializált Nyomtatott
Értéktőzsdére bevezetik Igen Igen, de csak a 6 és 12 hónapost   Nem
Befektetők köre belföldi magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, külföldi befektetők belföldi magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, külföldi befektetők belföldi magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, külföldi befektetők Devizalbelföldi magánszemélyek

 

A táblázatban látszik, hogy nemcsak állami, hanem vállalati kötvények is léteznek. Bevallom, nagyon kecsegetető lehetőség volt a MOL Zrt. kötvénykibocsátása, de arról már lekéstünk (18 hónapos lekötés, évi 6%-os kamat, ami kb. 5% a kamatadó és egyéb költségek után). 2 milliárd forintot szerettek volna "kölcsönbe", a végén 5 milliárdot "kaptak". Jó a MOL Zrt. megítélése. Ez csak egy példa a vállalati kötvénykibocsátásra. Ez Magyarországon nem volt annyira jellemző az elmúlt időben, hiszen a cégek könnyedén jutottak banki hitelhez.

Szólj hozzá!

Címkék: pénzügyi életpálya kincstárjegy kamatozó állampapírok


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr312421349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása