HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2010.12.27. 14:35 buksza.blog.hu

Pénzügyi tervezés - fontossági sorrend

Mindenki tudja, hogy pénzügyileg milyen fontossági sorrendet kellene felállítania:
1. nyugdíjmegtakarítás (akkor is ha bízunk az államban)
2. vésztartalék gyűjtése (3-6 havi költségnek megfelelő összegű megtakarítás)
3. adósságok visszafizetése (leginkább a hitelkártya adósságtól - a magas kamatok és banki költségek elvonják a pénzt más fizetnivalóktól)
4. pénzt félretenni a gyerekek jövőbeli szükségeire (iskola, lakás, életkezdési támogatás) és
5. kifizetni a házon lévő jelzálogot még a nyugdíjbamenetel előtt.


A probléma ott kezdődik, hogy sokunknak kivitelezhetetlennek tűnik, hogy mindezekre félretegyen, ugyanakkor kielégítse a napi szinten szükséges és egyéb váratlanul felmerülő igényeket - például, hogy a gyereknek új számítógép kell, ki kell fizetni a szülők számláját, mert nekik nincs elég pénzük,  vagy ki kell cserélni a kereket az autón - és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az embernek vannak vágyai is.

A valóság és a "nagykönyvi" teendők közötti egyensúly megtartása kemény döntéseket és kompromisszumokat kíván, valamint fontos figyelnünk azokra a dolgokra is, amelyek eltéríthenek bennünket a kitűzött cél elérésétől. Néhány gyakorlati tanácsot szeretnék adni, amely segíthet a céljaink elérésében, mindamellett rugalmasságot ad, hogy az életben előforduló váratlan eseményeket is kezelni tudjuk.

1. A legfontosabból ne engedj

Ezek a nyugdíjelőtakarékosság, személyi hitel, vagy hitelkártya tartozás minél hamarabbi visszafizetése, valamint a vésztartalék képzés.

2. Minden más az 1. után jön


Nem kis feladat ezek után felállítani a fontossági sorrendet. Kezdd azzal, hogy leírsz mindent, amit szeretnél, de nincs rá pénzed, például korai nyugdíjbavonulás, két hetes európai körút stb.

Második lépésként szűkítsd a listát. Egyszerre maximum 5 célt érdemes kitűzni, mert ennél több nagyon megosztja a figyelmet. Az ötből reálisan kettő-négy marad a végén, különösen, ha az első két helyet elfoglalja a személyi kölcsön visszafizetés, valamint a vésztartalék összegyűjtése.

A szűkítés két lehetséges módja:

1. Ha van valakinek hosszú távú pénzügyi terve, akkor viszonylag könnyű dolga van. Kiszűrhető, hogy a tervezés során az új autó vásárlás ötlete csak azért merült fel, mert szerelőhöz kell vinni a régit, nem pedig azért, mert valóban szükségünk van egy új autóra.
2. Nem olyan igényes módja a fontossági sorrend felállításának, de segíthet, ha egyszerűen feltesszük magunknak a kérdést: "Melyik az a dolog, amit leginkább bánni fogok, ha nem veszem meg, vagy nem teszem meg?"

3. Valósítsd meg a terved

A lista szűkítése után, döntsd el, hogy mennyit fogsz félretenni a céljaid megvalósulására. Mi, több megtakarítási számlát nyitottunk és elkülönítve tartjuk a megtakarításainkat. Ezt csak azoknak ajánlom, akik szervezettek és szeretnek több időt tölteni a családi pénzügyekkel. Akik nem szeretnének olyan sok időt tölteni vele, vagy túl sokba kerülne több számla nyitása, azok vezessék csak egy külön file-ban, hogy a megtakarítás teljes összegéből, mennyi jut az adott célra.
Egy másik bejegyzésben majd írok a rövid illetve hosszú távú célokról is.

4. Váratlan e
semények pedig lesznek

Bármilyen jó a pénzügyi terv, biztosan történnek olyan dolgok, amire nem számítottál; leginkább családtagok miatt, hiszen egyre gyakoribbá válik a helyzet, hogy nemcsak a gyermekeiket kell a szülőknek eltartani, hanem az idős szüleiket is. Persze az is előfordulhat, hogy a saját helyzetünk, vagy vágyaink változnak.

Mit tegyünk? Tartsuk be az első pontot, azaz, hogy a legfontosabból ne engedjünk, a többit viszont rugalmasan kezelhetjük. Tegyük fel magunknak a kérdést: "Miért olyan fontos ez vagy az a számomra?"

5. Mindig gondoljuk át a terveik változtatásának pénzügyi következményeit

Például ha mégsem teszek félre az autóvásárlásra, az azt jelenti, hogy még 5-10 év múlva is ezt az autót vezetem - ezt szeretném? Mennyibe fog az kerülni?

6. Tanuld meg a kompromisszum művészetét

A férjem azt mondta, hogy a kompromisszum az amikor mindeki veszít valamit. Jelen esetben csak az veszít, aki feladja az eredeti terveit, de ez nem feltétlen kell, hogy veszteségként éljük meg. Egy belföldi út is lehet ugyanolyan élményekben gazdag, mint egy európai utazás.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel tervezés visszafizetés sorrend pénzügyi fontossági nyugdíj előtakarékosság


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr662541988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása