HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2011.01.03. 21:10 buksza.blog.hu

Betétbiztosítás

2011. január 1-től 100 ezer euróig biztosítja az Országos Betétbiztosítási Alap a hitelintézetekben elhelyezett megtakarításokat. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás az Európai Unió betétbiztosítási direktívájának megfelelően a korábbi ötvenezerről növelte 100 ezer euróra az egy főre jutó betétbiztosítási védettséget-írja a pénzcentrum.hu

Miért is fontos ez?

 

 

1993-ig a lakossági forint és deviza betéteket az állam garantálta. Ezt a feladatot vette át az Országos Betétbiztosítási Alap (www.oba.hu).

 

 

A hazai betétbiztosítás működésének a lényege a törvény alapján röviden három pontban foglalható össze:

  1. A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után.
  2. A törvény a kifizetés felső értékhatárát betétesenként százezer euróban határozza meg és az OBA forintban fizeti ki.
  3. A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik a törvény szerinti összeghatárig.

A törvény értelmében az értékhatár az a maximális összeg, amelyet az Alap egy banki ügyfélnek kifizethet. Ebbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény stb. és azok esedékes kamatai is. Az Alap tehát a betétes ügyfél valamennyi - a fizetésképtelen bankkal szembeni - tőke- és kamatkövetelését összeadja, ám a kifizethető összeget a mindenkori értékhatár szerint maximálja, ami 270 forint/EUR árfolyamon 27 millió forint.

A honlapon feltétel érdemes utána néznünk, hogy a bank vagy pénzintézet, ahol a betéteinket elhelyeztük "biztosított"-e.

Fontos tudni, hogy például a befektetési alapokba fektetett pénzösszegekre nem terjed ki a biztosítás.

Teljes körű információt itt találunk: www.oba.hu

Érdemes elolvasni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alap www.oba.hu betétbiztosítási betétbiztosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr952558396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása