HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2011.02.13. 07:21 buksza.blog.hu

A tudatos vásárló védekezik

Hogyan is védekezzünk az vásárlásra ösztönzés ellen? Néhány gyakorlati jó tanács:

  • Lista, lista, lista!
    Nem lehet eléggé hangsúlyozni az otthon megírt, átgondolt lista fontosságát. Persze, nem csak megírni, hanem betartani is kell. Szerintem ez a nehezebb.
  • Menüsor.
    A lista összeállítását segíti, ha megtervezzük a következő heti menüt (erről már írtam korábban.)
  • Járjunk a megszokott boltokba!
    Csakis a listán szereplő tételek vásárlásában  segíthet az is, ha a mindennapi dolgokban ugyanazokat a márkákat vásároljuk, és ugyanabba a boltba járunk. Ott már kiismerjük magunkat, nem kell feleslegesen mászkálni a sorok között.
  • Vásárlás gyerek nélkül.
    Ha megtehetjük, menjünk gyerekek nélkül vásárolni. Egyrészt gyorsabban végzünk, másrészt pedig nem kell hadakoznunk a gyerekkel. Ehhez azért hozzáfűzném, hogy nekem a lassúságon kívül nincsenek rossz tapasztalataim a gyerekekkel való élelmiszerbolti vásárlásban (a többi helyre igyekszem nem vinni őket).
  • Szabályok.
    Ha mégis vinni kell a gyerek(ek)et, akkor igyekezzünk szabályokat kialakítani, már az elején. Nálunk két szabály van: mindig kaphatnak Túró rudit, amit be kell tenni a kosárba és meg kell várni, hogy kifizessük, csak azután ehetik meg. Tanítsuk meg a gyerekeinket várni! Jót teszünk velük.
  • Legyünk tudatosak!
    Emlékeztessük magunk az előző blogbejegyzésben felsoroltakra, arra, hogy egy boltban sok minden, vagy inkább minden azt a célt szolgálja, hogy tudatosan vásárlásra ösztönözzenek bennünket. Tudatosan kell ellenállni!
  • Fizessünk készpénzzel!
    Ez egy nagyon fontos pont. Kimutatott tény, hogy jóval többet költ az ember, ha bankkártyát használ, mert akkor nem "fáj" neki a pénzköltés.
  • Ne legyünk lusták és hajoljunk le!
    Nézzük meg, mi van az alsó polcon! Az ott elhelyezkedő termék tulajdonosa nem fizetett extra pénzt, hogy jobb helyen legyen, ezért pl.: nem is annyira drága.
  • Akció?
    Ne csak az akció miatt menjünk be vásárolni egy helyre! Legtöbbször azért csinálják az akciót, hogy eladjanak nekünk más, nem akciós terméket is. Csak akkor érdemes az akciós termékre ráhajtani, ha mindenféleképpen arra van szükségünk és csak azt vesszük. Úgy megéri!
  • Vigyázzunk a pontgyűjtéssel, kuponokkal! Lehet ezeket jól használni, de figyeljünk oda, hogy mik a feltételek. Ezek azért "hűségre" ösztönző eszközök és én csak akkor veszem őket igénybe, ha amúgy is ott vásárolnék.
  • Fontos az ár.
    Amin nincs ár, vagy nem egyértelmű, hogy mennyibe kerül a termék, ne vegyük meg! Saját tapasztalat, hogy mindig drága!
  • Nézzük meg a pulton szereplő árcímkét, hogy egy adott egységben össze tudjuk hasonlítani az árakat pl.: l/Ft, kg/Ft. Legtöbbször a nagyobb kiszerelés, olcsóbb.

Önök, hogyan védekeznek?

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr192657226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása