HTML

Családi pénzügyek

"Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e pénzéből, hogy fel is építse?"

Friss topikok

2011.03.14. 20:07 buksza.blog.hu

Tudatos hitelfelvétel

Mániám a tudatosság! Hitelfelvételkor is.

Mire figyeljünk?

  1. Mire ne vegyünk fel hitelt (ha lehet)? Fogyasztásra, ide értve műszaki cikkeket, esküvőt, bútort, nyaralást. Reménytelen helyzetben az is felmerül, hogy adósságrendező hiteleket, közüzemi számlákra személyi kölcsönt vegyünk fel. Ez csak későbbre tolja a problémát. Én személy szerint nem vagyok ellene a hitelnek, de csak abban az esetben, ha van fedezete (biztos), vagy valamilyen megtérülő beruházásra, pl.: munkagépre, szerszámra vesszük fel.
     
  2. Mindenekelőtt kérdezzük meg magunkat, hogy valóban szükséges e a hitel, azaz szükségünk van e arra, amit meg szeretnénk belőle venni?
     
  3. KEZESSÉGET SOHA NE VÁLLALJUNK! Valóban mást is magunkkal akarunk rántani? A kezesség nem jó, sem a kezesnek, sem annak, akiért kezességet vállalnak. Azért akiért kezességet vállalnak nincs feltétlen arra motiválva, hogy fizesse a hiteleit. Alapelvem, hogy soha senkiért kezességet nem szabad vállalni. SOHA! Én még jó példával nem találkoztam ez ügyben.

Ha felvesszük miben legyünk tudatosak?

 

  1. Először is tájékozódjunk. Például: nézzük meg a privatbankar.hu-n a hitel fül alatt az összehasonlító táblázatot, hogy melyik bank adja ugyanazt a kölcsönt a legalacsonyabb kamattal. Kérdezzük meg ismerőseinket!
  2. Kevés információval rendelkezünk.
    Vegyük tudomásul, hogy mi vagyunk a kevesebb ismerettel rendelkező fél a bankkal való kapcsolatunkban!
  3. Hitelfedezet
    Gondoljuk át, hogy milyen fedezet van a hitelünknek? Mekkora részletet tudunk vállalni biztonsággal? Ehhez szükséges családi költségvetést készíteni a bevételekről és a kiadásokról.
  4. Devizanem
    Forintos legyen a hitel (bár ma már nem is nagyon lehet más devizában eladósodni)
  5. Hitelfedezeti biztosítást ne kössünk. Ez megnöveli a hitelösszeget, vagy a futamidőt, konstrukciótól függően.
  6. Pontos részletfizetés
    Fizessük mindig időben a részleteket. Egy bank ajánlatát megnéztem, ahol a nem időben fizetett részre 16%-os volt a plusz kamat.
  7. Előtörlesztés díja
    Kérdezzük meg, hogy lehet e előtörleszteni (hamarabb visszafizetni a hitelt) és milyen feltételekkel.
  8. Ne kössük meg azonnal a szerződést. Vigyük haza.
  9. Ügyvéd szerepe
    A hazavitt szerződést olvassuk el magunk is és ha van rá lehetőségünk olvastassuk át egy ügyvéddel és kérjük meg, hogy mondja el az összes fontos tudnivalót. Legyünk tisztába a feltételekkel.
  10. Bankválasztás
    Olyan bankot válasszunk, amit személyesen is felkereshetünk.
  11. Összeg, részlet, futamidő
    Ne vegyünk fel nagy összeget, alacsony részlettel, hosszú futamidővel.
  12. Kérdezzünk! Például azt, hogyan működik a kamatelszámolás.

Ezt a blogbejegyzést tulajdonképpen egy cég hirdetése ihlette. Megjelent a kimondottan interneten hitelt nyújtó intézet. Természetesen fióktelepe egy nyugati anyabanknak. A reklámjuk színes-szagos, csak úgy, mint a honlapjuk. Kétféle hitelt adnak: személyi és árukölcsön. Most csak a közvetítőn keresztül a lakosságnak árult személyi kölcsönnel foglalkozom.

A weboldalt nézegetve az első benyomásaim:

  1. Fiatalos design
  2. Egyértelmű utasítások a felvételt illetően
  3. Sok információt közöl
  4. Kiemeli, hogy ő egy megbízható hitelintézet
  5. A hirdetésben szereplő összeg (-ig és a THM nem fedezi teljesen a valóságot - csak a legmagasabb összeg felvételekor van ez a THM) - 100.000.- forint esetén 46 hónapra, 39% a THM
  6. Megnézem a privatbankar.hu és ez a THM, ilyen összegre, futamidőre a legmagasabb, ennek szerintem oka, hogy napi kamatelszámolás van
  7. Fontosnak tartják kiemelni, hogy nincs hitelbírálati díj, előtörlesztési díj, kezelés költség - amint láttam ez más banknál sincs most már, kivéve az előtörlesztési díjat, de ha azt is belekalkulálom, még lehet, hogy azzal együtt is alacsonyabb a THM, mint ennél a banknál
  8. Jövedelem, vagyoni helyzet alapján bírálják el a hitelt.
  9. Adóstárs (azaz kezes) megadása szükséges
  10. Nincs bankfiók, személyes kapcsolat (kivéve a telefon), helyette sok apróbetűs aláírandó rész.

Nem tűnik bizalomgerjesztőnek.

BIZTOS, HOGY AKARNAK HITEL FELVENNI???

 

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel kölcsön tudatos thm személyi hitelfelvevő


A bejegyzés trackback címe:

https://buksza.blog.hu/api/trackback/id/tr572739504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása