Az emberek a havi bevételük 5-15%-át költik ennivalóra. Ez a összeg csökkenthető, vagy kordában tartható, ha előre megtervezzük, hogy mit fogunk főzni. Az anyagi vonzata mellett sok más előnyét élvezhetjük az előre elkészített menüsornak:
- kevesebb stressz, amikor feltesszük magunknak reggel a kérdést: "Mit főzzek ma?", vagy
- amikor végre kitaláltuk, rájövünk, hogy nincs otthon a hozzávaló, (azaz boltba kell menni)
- kevesebbszer kell menni bevásárolni, ezáltal kevesebbet költünk, hiszen kevesebb az impulzus vásárlás lehetősége,
- több időnk jut másra,
- elkezdjük élvezni a főzést, hiszen csak elő kell venni a dolgokat a hűtőből és már neki is kezdhetünk.
Persze a listát ki lehet még egészíteni, de a két legfontosabb, az idő és anyagi megtakarítás.
Mielőtt belevágunk, néhány kérdését érdemes feltenni és megválaszolni:
- Van-e és mekkora a mélyhűtő? (ez azért lényeges, mert érdemes esetleg néhány dolgot már hétvégén előre elő, vagy teljesen megfőzni és lefagyasztani, így az csak elő kell majd kapni aznap, amikor beterveztük)
- Mit szeret a család? Férj, gyerekek, én? (azért, hogy ne kelljen két, esetleg három különböző ételt készíteni)
- Mennyi időm van a főzésre? (hétvégén több, hét közben kevesebb)
- Mit szeretek főzni?
- Mik a nálunk már bevált, gyakran fogyasztott ételek (sütemények is akár)? (amiben már nagy rutinod van)
- Milyen sűrűn szeretnék kipróbálni valami újat? (én szeretek új ételt főzni hetente egyszer, ha van időm)
- Esetleg érdemes elgondolkodni azon is, hogy a nap melyik szakában érdemes főzni? Nálam a délelőtt az ideális, de ha valami programunk van, akkor vagy korábban felkelek és mire mindenki más felkel megfőzők, vagy este, miután lefeküdtek a gyerekek.)
Ez alapján már ki lehet találni, hogy az adott családnak, az adott életszakaszban milyen menüsor a legideálisabb.
Ha megvannak a válaszok, akkor érdemes a menüsort egy nappal a nagybevásárlási nap előtt összeállítani és az összeállítás közben írni, hogy mit kell vásárolni. Persze érdemes átgondolni azt is, hogy mit reggelizik és vacsorázik a család. Én általában átlapozom a szakácskönyveimet és onnan merítek ihletet, de ha valaki végképp tanácstalan, annak ajánlom, hogy nézze meg az ételfutár cégek menüsorait.
Az én menüsorom péntektől-péntekig van, mert mi szombaton vásárolunk, akkor van ugyanis termelői piac.
A tervezés mellett, azért fontos a rugalmasság pl.: ha nincs időm, vagy kedvem megfőzni az eltervezett dolgot, akkor csak kitalálok valamit.
A menüsorba az adott hét dátumát is beírom, mert a későbbiekben ez segítség lehet, ugyanis ha valaki sokat főz friss, idény zöldségekből, gyümölcsökből, akkor a későbbiekben láthatja, hogy az adott időszakban mit főzött.
Akkor most már felfedtem azt is, hogy a családi pénzügyeken kívül, más gyakorlatias hobbijaim vannak, mint például a főzés.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.